VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Prázdninové gastrotipy
2010-07-01, Text: Pavel Maurer, Foto: profimedia.cz

„Už mne nezajímá nic jiného než cestovat a při tom ochutnávat nová jídla a nové nápoje.“
Ernest Hemingway

Blíží se prázdniny, a tak nabízím několik malých doporučení. Mám tři místa: Norsko, Vídeň a Moldávii. Jediná souvislost mezi nimi je, že se mi sešla náhodně na stole. A jistou nahodilost před létem vítám. Z Norska přistály dvě delikatesy od přítele Ivana.
 
PolarSnaks ze sušené tresky, tedy řečeno po našem, brambůrky nebo chipsy, varianta naší typické nezdravé pochutiny k vínu, jež ovšem ve skandinávském provedení nepochází z umaštěných přesolených brambor, ale z totálně na slunci vysušené ryby, která obsahuje 80 % přírodních proteinů a populární Omegu 3 (rybí tuk). Fakt je, že napoprvé chutná zvláštně, velmi rybně a těžko si dokážu představit svoji tetu, jak se v obýváku u televizního seriálu hádá se strýcem o poslední šupinu téhle tresky. „Polární rybí sušenky“ musíte zvolna válet po jazyku a nechat rozplynout, zatímco celá místnost okamžitě načichne rybinou.
 
Pokud vám rybí sušenky nevoní, navrhuji okamžitě zapít další specialitou – norskou kořalkou z brambor jménem Linie Aquavit. Je známa svou unikátní cestou světovými oceány, než dorazí do vaší pusy. Podle stoleté pověsti se stalo, že nějaká loď vozila tento alkohol v podpalubí lodi, takže skvěle vyzrál v použitých zapomenutých sudech od sherry.
 
Lahůdky z Vídně
Vídeň doporučuji projet na kole vypůjčeném snadno a kdekoli. Je to rovina, žádné kopce, vidíte vše a řidiči vás respektují. Pro nás Čechy, bývalé příslušníky habsburské monarchie, považuji za občanskou povinnost navštívit Cafe Schwarzenberg, abychom vzdali hold našemu drahému knížeti a ochutnali skvělé makové dorty a vídeňskou kávu.
 
Je dobré se také pozeptat (klidně česky) nějakého místního obyvatele, jenž se jmenuje Roubicek nebo Dworak. Na třetí pokus určitě bude mluvit jazykem, který znáte, a doporučí vám Heurige, tedy ne-turistické místo na okraji města, kde si dáte nové víno a hromady domácích specialit k jídlu. Někteří osvícení vinaři, třeba pan Wieninger, nabízejí biodynamická vína, postřikovaná proti škůdcům třeba fenyklem a heřmánkem.
 
Pokud jste spíše kulturní a chcete zažít pravou vídeňskou operu, je naprosto nutné proložit tento zážitek gurmánsky. To znamená, že před Státní operou si jako správný Vídeňák dáte na stojáka (róba ani smoking nevadí) curry Wurst nebo jiný páreček s čepovaným starobrnem z kelímku.
 
Pak, po vrcholném tříhodinovém kulturním zážitku, se doporučuje jedinečný Tafelspitz (hovězí vařená špička) v nedalekém hotelu Sacher s proslulým restaurantem, kde večeřeli císař, Kennedy i Pavarotti. Větší snobárna už zde asi není! Za účelem extravagantní návštěvy pak doporučuji restauraci Schon Schön, kde vám kromě skvělého jídla nabízí podnik kadeřnictví a krejčovskou dílnu. Geniální trojkombinace: najíte se jablečno-celerové polévky, udělají vám hlavičku, a ještě střihnou na šaty. Vídeň je zlatá loď, jen vědět, kam zatočit.
 
Moldavské šampaňské
Co se týká Moldávie, o této zemi moc nevíme, snad jen, že dějiny jsou ovlivněny Ruskem, Rumunskem a Tureckem a že se zde nacházejí jedny z nejlepších vinic ve východní Evropě. Piji teď suché místní „šampaňské“ – šumivé víno Cricova, což je jméno nejznámějších vinných sklepů. Dal mi je kolega Jiří. Je vyrobeno klasickou francouzskou metodou Champenoise, tedy kvašením a zráním v lahvích „naležato“. Vzhledem k tomu, že viněta je napsána v češtině, i vy máte šanci ochutnat. Není vůbec špatné! 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English