VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Převlečený hlad
2009-10-01, Text: Pavel Maurer, Foto: isifa.com

Odborníci radí k bifteku červené. Proč se ale někdy nevzepřít?Když byl Ernest Hemingway (můj srdcový autor) na vrcholu své slávy, zeptali se ho v interview: „Co vám chybí? Měl jste čtyři manželky, získal Nobelovou cenu za literaturu, válčil jste v Itálii, ve Španělsku, žil ,zlatý život‘ v Paříži, mluvíte pěti jazyky, jezdíte na safari do Afriky, na mečouny na Kubu, jste nejslavnější a nejbohatší spisovatel na světě. Existuje ještě něco, co vás stále baví?“ A božský „Papá Hem“ zabafal z dlouhého doutníku a pravil: „Baví mne cestovat a ochutnávat nová jídla a nové nápoje.“ Nedivte se mi, prosím, ale kromě toho, že jsem zhltal všechno, co kdy E. H. napsal, tak tuhle větu mu nikdy nezapomenu ...:-))) Gurmánem života on tedy skutečně do puntíku byl! Zmiňované nápoje jsou mimochodem nesmírně důležitou součástí gastronomie a všichni, co je vyrábějí, míchají, vaří či kvasí – tedy ti prozíraví –, moc dobře pochopili, že hlad je vlastně převlečená žízeň. Ernestino už neměl možnost zažít nečekané tsunami světového trhu, ale jsem hluboce přesvědčen, že se svou přirozenou náklonností ke snoubení jídla a pití by možná ocenil snahy některých producentů nevtíravě podpořit lidskou slabost pro kombinaci nečekaných chutí a ingrediencí. Do našich jídel najednou vstupují odborníci na víno a radí, co k čemu patří. A my se naštěstí občas vzepřeme a klidně si dáme k bifteku (trapně) bílé víno, byť porušujeme všechna ustálená pravidla! Prostě máme chuť a nějaké faux pas nás nevzrušuje. Proč ne? Nabídka je díky Bohu široká. Objevují se třeba nealko koktejly „zábava s čistou hlavou“, kde jsou okurky a papája, rajčata a chilli – a ono to chutná úžasně. Jakási léčivá bomba jménem Dr. Mattoni (anýzový a limetový a citrónový sirup, máta, cukr, limeta, minerálka) koktejl z roku 1998 od legendárního barmana M. Trettera. Prostě osvěžující pití nabité vitamíny. Grapattoni: mangový sirup, sirup z růžového grepu a li-či, ananasový džus, mattonka. O víkendu se můžete podívat na mistrovství světa Mattoni Grand Drink o 10 000 dolarů. A pivo? To rozhodně nezůstává stranou v zemi, která nastálo zabrala světové prvenství v roční spotřebě na hlavu. Dokonce se začíná zavádět termín pivní sommeliér, který vám třeba poradí, že místo červeného burgundského si můžete dát tmavé pivo Leffe. Posledním hitem jsou pak olympiády barmanů, co umějí točit pivo. Nejlepší výčepní piva Stella Artois se k mé velké radosti stala dívka – Barbora ze Stříbra. Nikdy neletěla letadlem, ale za odměnu letí do New Yorku, aby svým umem a půvabem reprezentovala naši zemi! Paradoxem je, že zvítězila mezi mnoha konkurenty (kuriózně převážně ženského pohlaví), přitom vedle své profese je učitelkou angličtiny, chodí do školy, a ještě pomáhá rodičům v jejich restauraci. Není na barmanství definitivně závislá – a to jí dalo tu neuvěřitelnou lehkost bytí a klid v duši – takže bez nervů vyhrála. Lehkost a jednoduchost – to obsahují všechny texty božského Hemingwaye, proto i on okouzlil svět, aniž by se musel příliš zapotit.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English