VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Tenhle punč platím já!
2009-08-13, Text: Pavel Maurer, Foto: profimedia.CZ

Zaplatím večeři za 20 000 Kč komukoli, kdo během tohoto měsíce férově ohodnotí největší počet restaurací! Celorepubliková anketa www.grand-restaurant.cz tím bude zase o kousek objektivnější a jak si sám sobě pokouším bláhově namluvit, že aspoň trochu napomohu na chvíli rozdmýchat skomírající gastronomický trh. Mimochodem, sám jsem zvědav, co všechno si člověk musí dát (třeba i ve dvou nebo ve čtyřech), aby projedl a propil tolik peněz.

Zajděte si o víkendu na brunch, nasnídáte se i naobědváte najednouVšichni skuhrají. Dnes mi někdo volal, že zavřely další tři restaurace, které čile prosperovaly mnoho let. Hoteliéři tvrdí, že musí drasticky snižovat ceny pokojů, restaurace zejí prázdnotou. Bída! Pivo o tři centimetry pod míru ... tím se ale dlouhodobě fakt nic nevyřeší. Restaurace pražské, které si nevážily české klientely a orientovaly se pouze na tůůůristy, dnes pláčou nad výdělkem. Naopak podniky, jež si dlouhodobě pěstovaly domácí klientelu, mají stále plno.

Během posledních dnů zaznamenávám i spoustu optimistických nápadů od těch, co nekňučí, ale vymýšlejí, jak ozvláštnit nabídku, přilákat návštěvníky. Dovolte, abych některé pochválil, třeba kompletní menu sestavené ze specialit z rajčat a paprik ve Phenix Café. Zaujala mne například karamelizovaná rajčata s rybízem a vlašskými oříšky. Jsou zde velmi kreativní a zrovna ten dezert se mi líbí, že vychází výhradně z domácích surovin.

Vinotéka Cellarius zase přišla s unikátní novinkou: degustace pro těhotné, kojící matky, abstinenty a vyléčené alkoholiky: ochutnávka německých bez alkoholových vín Karl Jung. Jednou jsem ochutnal kalifornská vína „alcohol free“, a bylo to velmi hnusné. Kdo ví, třeba to jinde dokáží lépe?

V pětihvězdičkovém hotelu Alcron můžete o víkendech grilovat na terase za přítomnosti šéfkuchaře, který vám při tom vysvětlí všechny fi nesy. Navíc koncem prázdnin chystají populární akci Alcron dětem, kde se dospělí mohou najíst, zatímco animátoři a kuchaři se postarají o ratolesti hostů, třeba je naučí i něco uvařit. Grilovat se chefem lze i v novém hotelu The Augustin, jehož součástí je i bývalá slavná hospoda U Tomáše s vlastním pivem. Populární podnik Solidní nejistota (bývalé Valašské království Bolka Polívky) posílá po Internetu nabídku na 50% slevu na jeho menu denně do 21 hod. Kupón si můžete sami vytisknout z počítače. To je opravdu odvážný krok! Pokud by jim přišlo na návštěvu třeba 5000 lidí, doufám, že to ustojí!

Allegro z Four Seasons Hotel Prague (první a zatím jediná restaurace ve východní Evropě, jež byla oceněna hvězdičkou od nejprestižnějšího průvodce Michelin) nově nabízí nedělní Mezzo Brunch. Michelinský šéfk uchař Andrea Accordi obnovuje tradici italského rodinného odpoledne a nabízí sezónní pochoutky každou první neděli v měsíci. Brunch je vždy tematicky zaměřený, srpnový nabídne mořské plody, v září bude menu postavené na čerstvých houbách. Pro pořádek: Brunch je sousloví z anglických výrazů pro breakfast & lunch a jedná se o pomalé, dlouhé víkendové jídlo, něco mezi pozdní snídaní a dřívějším obědem v jednom. V nenápadném podniku Cosmopolit (bývalý zkrachovalý restaurant Karla Gotta) teď nabízejí, že každou středu můžete být přítomni se šéfk uchařem v kuchyni a dívat se mu při vaření pod ruce:-))) proč ne? Nuselská La Gallerie slibuje nejen profesionální kursy vaření s místním chefem, ale též dodání poledního menu do 10 minut po objednávce. Že se nic neděje? Děje. Dobrou chuť!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.
Latinské přísloví
Top
English