VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Raději nic neměňte
2010-08-19, Text: Pavel Maurer, Foto: Pavel Maurer

Po restaurantu La Provence zůstalo pár nálepek Michelin Recommended. Žel, nepomohly. Technické problémy, vysoký nájem? Bůh ví.Jeden z nejslavnějších režisérů na světě, autor Apokalypsy nebo Oscary ověnčeného Kmotra, Francis Ford Coppola, si ve svých jedenasedmdesáti letech udělal radost a otevřel před třemi týdny v Kalifornii svůj první restaurant – Rustic, kde si můžete dát k snědku všechno, co má on rád.

Francis’s Favorites zahrnuje Pizza Vesuvio (to se dá od italsko-amerického Neapolitánce pochopitelně očekávat), jednoduché Spaghetti Pomodoro, ale také Mrs. Scorsese’s Lemon Chicken, tedy, volně přeloženo, citrónové kuře podle manželky režiséra a producenta Martina Scorseseho, a mnoho dalších delikates. „Jednoduchá, vesnická domácí jídla. Žádné dekorativní aranžované miniporce za fůru peněz,“ vysvětluje koncept režisér.

Pochopitelně si zde můžete objednat úžasná vína ze slavného vinařství, jež také patří do „famiglie“ a je pokračováním rodinné tradice. Francis Coppola Diamonds Zinfandel Red Label je vynikající víno, a pokud máte pocit, že zde píšu o planetách pro vás vzdálených, tak to ne. Můžete si je u nás koupit v mnoha vinotékách a sami posoudit, zde ten milý pán s brejličkami a dobrosrdečným výrazem nezměrné životní pohody dokáže dělat nejen nezapomenutelné filmy, ale ví něco i o víně.

České hvězdy v restauraci
Maně si vzpomínám, že i u nás se pár domácích hvězd rozhodlo podnikat v gastronomii a investovalo nemalé prostředky do „své“ hospůdky. S některými podniky bývávalo spojeno třeba jméno Daniela Landy, Jana Rosáka, Mahuleny Bočanové. Svou tvář pro image restaurací propůjčila po jistou dobu Bára Basiková či Dara Rolins. Myslím, že žádné restauraci to však ve finále nepomohlo, a dokonce se domnívám, že všichni výše jmenovaní tento druh prezentace již definitivně vzdali a díky bohu se věnují tomu, co opravdu umějí. Dělat restauraci je totiž také řemeslo – a velmi tvrdé.

To, že jste majitel, neznamená, že tam „nalijete“ své peníze, ochutnáte jídelní lístek, necháte se vyfotit se šéfkuchařem a pak se čas od času zastavíte, abyste si vybrali svůj zisk. Ani náhodou to tak není. Nejlepší restaurace na světě se vyznačují tím, že majitel je neustále přítomen. Má to pod kontrolou anebo má tak skvěle propracované kontrolní mechanismy, že ho nikdo neošálí.

Stálé změny
Situace na trhu se neustále mění. Kulinářské trendy se mění každým okamžikem. To, co chtěli hosté jíst včera, jim už dnes nechutná a podniky, kde se musí chodit v kravatě, poslední dobou vyšly na celém světě z módy. I ti nejzazobanější bohatci touží přijít do restaurace v odřených džínech a tričku, cítit se uvolněně, pohodově, ale přitom dostat skvělé jídlo ze špičkových surovin. To chceme v souvislosti s rozměrem své peněženky vlastně všichni, že? Restaurace tak mají v zásadě dvě možnosti – buď zůstat totálně konzervativní a na tomto základě si postavit svou reputaci a klientelu, anebo pružně reagovat na potřeby doby a vyjít vstříc zákazníkům.

Padá na mne nostalgie, když se otevírají nové a zavírají dobře zavedené podniky. Ve slavném českém fast foodu U Rozvařilů už si nikdy nedám koprovku, abych se přitom s bufetové vysoké židle díval na ruch ulice Na poříčí, na vchod do Bílé labutě. Naštěstí přežily, uvolnily místo Starbucks Cafe a „jen“ se přestěhovaly do 5. patra. Slušnou gulášovku za 24 Kč mají však stále na plotně.

O to více na mne padl smutek, když jsem míjel opuštěné rozbité dveře do slavného restaurantu La Provence. Konečná? Ještě tam zůstalo pár nálepek Michelin Recommended. Žel, nepomohly. Technické problémy, vysoký nájem? Bůh ví. Já jen jako zákazník pamatuji, že před 17 lety to byla bomba. Import velké gastronomie. V roce 1997 jsem o nich napsal: „Získali si okamžitou popularitu – jídlem, nočním tancem na barových stolech, nápaditým interiérem s polštářky, ze stropu visícími provazci česnekových palic, sušenými levandulemi. Stále plno! Nebýt v pražské Provenci znamená hluboký pokles ve společenském žebříčku, ale i ve skutečnosti!“

Víte, proč vymřeli dinosauři? Nedokázali se včas přizpůsobit měnícím se okolním podmínkám.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English