VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Ať prasknu, jestli to nesním!
2010-12-09, Text: Pavel Maurer
Kanibalové jsou zlí lidé, kteří ovšem mají rádi lidi…
(neznámý autor)
"Sněz co zmůžeš" je slogan, který mne čím dál víc děsí. Je mi z toho okamžitě špatně!Nemohu si v té chvíli nepřipomenout fotografie miliony hladovějících ve všech koutech naší planety. Nemohu si nepřipomenout zbytečně gigantické porce v některých amerických steakhousech a nemohu si nevzpomenout na své vlastní párty, které jsem deset let pořádal zdarma pro příznivce projektu nezávislého hodnocení nejlepších a nejzajímavějších restaurací. Ačkoli se tváříme velmi distingovaně dřímají v nás diluviální zvířata. Když je něco dobré, je toho dost k snědku a navíc to nemusíme platit, začíná naše žravost dramaticky vzrůstat. Večírky jsou plné zkušených "rauťáků". Tito obratní lovci letmým pohledem přejedou stoly prohýbající se pod nekvalitními uzeninami a zdánlivě vábivým soté ze zbytkové drůbeže a bez zaváhání se vrhají k rostbífům, srnčímu na víně či pošírovanému candátovi. Jen hlupák a břídil se nacpe u prvního stolu kravinami zapečenými se sýrem a těstovinou. Odborník byzobává jen to nejlepší a nejdražší. Mořské ryby, sea-food, ústřice to jsou ty pravé hity rautových stolů. Jenže pozor! Zamyslel se někdo z vás jak dlouho ty vábné deliketasy tiše leží přikryty na party stolech, kolik musely prožít transportu a teplotních změn? Já už tedy osobně mám nejmenší chuť právě na ty nejdražší ingredience. V hotelech "all inclusive" v Egyptě (jedna z nejlevnějších a nejteplejších dovolených kdykoli v roce) jsou tragickým příkladem, jak si i střídmý občan dá trojnásobnou snídani a pak hned tři panáky po sobě dopoledne na pláži. Ovšem, že by dal vydělat pár eurošů nebožákovi co maluje omyvatelná tetování - to si jde raději dát ještě jedno inclusivní pivo, aby si rozmyslel zásadní investici.
Můj tchán, velký srandista, muž, který procestoval jako montér polovinu světa, vždycky v hotelu vstoupil do pokoje a vyzval nás v žertu: rozsviťte všechna světla, pusťte vodu a každým ručníkem se utřete jen jednou a pak na zem s ním - máme to přece v ceně!
Nedávno mi připomněl kamarád David, že se u Vyšehradu objevila nějaká skvělá thajská restaurace, co vám věnuje polévku zdarma, k tomu pivo a ještě vaši fotografii vystaví na zeď, když do 30 minut sníte nejpálivější polévku, co zde dokáží připravit. Ne náhodou se jmenuje Yam Yam Fire. Na Václaváku zase je restaurant Sv. Václav, kde když sníte kilový biftek, za 30 min, tak nemusíte nic platit. Když ne, propadá vaše kauce 3000 Kč! Poslední rekord je necelých 10 minut. Legrace, že? Pokud vás ovšem neodveze sanitka. Jsou na to připraveni a navíc vám před touto "zábavnou" konzumací dají zkušeně podepsat dokument, kterým se kryjí proti případnému kolapsu. V Ambiente Brasileiro, (all you can eat), jehož obě restaurace si vydobyly všeobecnou oblibu - tam na vás zkušeně nejdříve nastoupí s levnějšími kousky masa, různými přísadami, přílohami, pečenými banány a až jste slušně nacpaný, pak přichází obsluha s nejkvalitnějším masem na meči (churrasco), které je již skvělé a drahé, protože oni dobře tuší, že se už toho do vás moc nevejde. Zkušenější borci, kteří tu nejí poprvé, pochopitelně pečená srdíčka a kuřecí závitky míjejí bez povšimnutí, aby si počkali na jehněčí sypané parmezánem či picanhu….ví, co je drahé (i kdyby jim to vůbec nešmakovalo, je třeba zatnout sekeru, když už je vše zaplaceno).
Moje zamyšlení, jak jste si všimli, je hlavně o mrhání. Miluji dobré jídlo a pití. Nenávidím však plýtvání. Nenávidím příležitosti, kdy mi tak chutná, že přestávám kontrolovat své nízké pudy a místo, abych zvolna degustoval a případně zahnal hlad - moje černá duše šeptá kdesi na spodní části břicha potutelně: "Zakousni jen jedno husí prsíčko, pomalu pečené jehněčí kolínko s rozmarýnem a tu plněnou křepelku s máslovou dýní tady prostě nemůžeš zanechat opuštěnou na talíři…" Konečně, jsem přece taky jen člověk, ne?

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English