VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Jedinečné kousky o jídle a pití
2011-01-13, Text: Pavel Maurer
"Existuje způsob, jak neudělat žádnou chybu - nemít žádné nápady."
Albert Einstein
 
Když Lenka Požárová v roce 2005 skromně uvedla na trh svou první kuchařku:  Dýně (cyklus Což takhle dát si…) bylo to trochu píárově (rozuměj public relations) rozpačité, leč chutné setkání. Do malého café na Vinohradech se dotrmácelo pár zájemců, sotva do maryáše.  Málokoho to tehdy zajímalo. Vždyť kuchařek je na trhu už přece dost? Jenže tahle bývalá účetní, z níž se mávnutím proutku narodila "zapálená kuchařka", to rozjela na plné pecky a během několika měsíců začala vydávat další pokračování půvabné tenké knížečky (Švestky, Rajčata, Cukety..celkem zatím 17 dílů) jak na běžícím pásu. Svět tenhle nápor nakonec nevydržel a udělil jí mezinárodní ocenění, jaké u nás ještě nikdy nikdo nedostal! Cenu Gourmand Cookbook Award a cenu za nejlepší český kuchařský design v roce 2008. Nedávno vtrhla Lenka na náš knižní trh s další novinkou: Jak jsem proje(d)la svět. Tak jako svoji první Dýni si vydala bez nakladatele i zkušeností, tentokrát objevuje opět svým osobitým způsobem nové věci. Cestuje, ochutnává, vaří a fotí, vytváří originální autorský kulinární cestopis. Většinu z nás při jeho četbě napadne: "Bože to bych chtěl také zažít! A ještě za to dostat zaplaceno!"
 
Před lety jsem rád chodil jíst do první české biorestaurace Albio, kterou stvořili manželé Zemanovi. Úžasný koncept, bohužel už neexistuje, náš malý trh nebyl dostatečně připraven. Nicméně oni to nevzdali a v rodinné Biopekárně Zemanka ručně vyrábějí skvělé trvanlivé sladké bio sušenky a slané bio krekry. Pečou výhradně z certifikovaných biosurovin a při výrobě nepoužívají žádný bílý rafinovaný cukr, umělé ztužené tuky, chemické konzervanty, umělá barviva ani aromata. Ona by si to Hanka Zemanová, skvělá propagátorka biovaření, ani nemůže dovolit, protože její slavná Biokuchařka (Nejlepší kuchařská kniha roku 2006) a nyní čerstvé kompletní dílo BioAbecedář jsou bezesporu ikonami našeho knižního trhu v oblasti zdravého životního stylu. V posledním jmenovaném díle, které jsem dokonce měl tu čest v létě pokřtít spolu s paní Viewegovou, pojímá autorka své téma nejen populárně, ale i odborně a encyklopedicky na vysoké úrovni. Kde a jak nakupovat? Jak vařit? A co se vlastně skrývá za výrazem pohanka, mák nebo hrách? Je to unikátní "biobible" pro všechny, kdo mají seriózní zájem o své zdraví. Přitahuje nejen obsahem, ale má též skvělý design. Kniha i autorka :-)
 
Byl jsem trochu zaskočen, když mi v létě 2008 zatelefonoval o schůzku Ladislav Nodl, jeden z nejslavnějších našich kuchařů, nositel významných kulinářských řádů sv. Vavřince a sv. Ambrože, ale hlavně neúnavný propagátor gastronomie. Téměř každý druhý kuchař, kterého jsem v naší zemi potkal, byl u něj v učení, nebo s ním vařil, používal jeho recepty nebo jej měl "jen" rád. Setkali jsme, asi měsíc před Nodlovou smrtí, v hospodě u Sokolovny v Bubenči, přišel s baťůžkem na zádech, obvyklý mladiství úsměv plný energie ve svých 79 letech a dal mi s věnováním svou poslední knihu Umění kuchyně se 1000 recepturami. Nedokážu dnes popsat mé dojetí, tenhle skromný muž vylovil z ruksaku soupis svého nejlepšího. Věděl moc dobře co vaří, byl historicky prvním kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, od čtyřicátých let vařil pro největší celebrity světa, on je ten, kdo vařil pro britskou královnu, Leonarda Bernsteina, a "Ládíka" volali na Hrad, když přijela vzácná návštěva, aby bylo vše perfektní. V poslední knize od této legendy české kuchyně najdete v receptech vše co obklopovalo i mistra Nodla - pokoru, pracovitost a upřímnost.
 
Nádherná publikace Bordeaux kde vítr vinohrady škádlí vám nabídne naprosto neotřelý pohled do nejslavnější apelační oblasti Francie. Jeden z našich nejrespektovanějších znalců vína Hynek Vich vám nabízí odborné informace sepsané jakoby perem Fráni Šrámka. Je zde  spousta dosud nepublikovaných zajímavostí a současně tolik citu, lásky k vinné révě a jejímu vztahu ke gastronomii. Vich mluví francouzsky stejně jako česky, spolupracoval na slavném televizním seriálu Putování za vínem, je nositelem mnohých mezinárodních ocenění, jeho přednášky jsou přesné, dokonalé a bezchybné. V této jeho první, lehce poetické knize se v mých očích otevírá nová dimenze tohoto muže, který zasvětil život vínu a terroiru. 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English