VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: "Prožraný" rok 2010
2011-01-06, Text: Pavel Maurer
"Jednou za rok vyjeďte někam, kde jste ještě nebyli"
Dalajlama

"Milý pane Maurere, venku řádí krize a vy si tady jenom žerete a žerete…", napsal mi jeden můj očividný příznivec, když jsem v lednu 2010 zahájil festival jídla, během něhož si mohou návštěvníci ochutnat vysokou gastronomii za téměř zanedbatelné ceny (www.grandrestaurantfestival.cz). Co na to říci? Každý se něčím živíme. Na některé otázky člověk nemůže odpovídat jinak než praktickou ukázkou. Nyní je čas bilancování, tak jsem si vzpomněl na tuhle zakyslou poznámku. Praktický výsledek hovoří sám za sebe: 7500 milovníků dobrého jídla a pití "prochutnalo" během třiceti dnů 4,5 miliónu Kč v patnácti luxusních restauracích. Nejzákladnější degustace: jídlo & pití stála pouhých 250 Kč i v pětihvězdičkovém hotelu! Další kolo tohoto lednovo-únorového food festivalu se díky oblibě rozšiřuje do sedmi měst a jednačtyřiceti restaurací v celé naší republice. Nyní je již několik restaurací měsíc dopředu beznadějně vyprodáno. Tak snad to s krizí tak děsivé nebude…
 
Trendem doby je, že kromě oblíbené tzv. "zážitkové gastronomie" se stále více lidí zajímá o to, co přesně mají na talíři. Jaký má životopis ta hovězí flákota politá demi-glazé, z jakého je chovu, umírala ve stresu? A co ta brokolice, designová hlavice, radost pohledět, příroda přece není tak bezchybná. Že by "vyhoněna práškama?" nebo geneticky modifikována? Je třeba si seriózně klást tyto otázky pokud ovšem nejsme v situaci, že jíme proto, abychom zachránili holý život. Což se bohužel týká mnoha set miliónů nešťastných lidí.
 
Amerika se potýká s tím, že se snaží dnešního člověka znovu naučit to, co považovali jejich babičky a prababičky za samozřejmost: Připravit si vlastní jídlo. Najít si svého řezníka, vlastnoručně naklepat maso, vykuchat kuře, poznat "Jak vypadá cuketa nebo salátová okurka?" Jamie Oliver, nejslavnější kuchař na světě, prožil několik šoků na své nedávné pouti po státech unie, když ukazoval dětem ve školách různé, poměrně běžné produkty a suroviny a ony je většinou nedokázaly ani pojmenovat, natož aby tušili jak chutnají. Mnoho dětí zná hranolky, ale ne brambory, a když tak v supermarketu oloupané, zmražené. Hit školních a závodních jídelen - oblíbené smažené rybí prsty těch nejkouzelnějších tvarů maskují našlehanou haši semletých kostí, soji, mouky a dalších zbytků někdy lehce naparfémovanou syntetickým rybím tukem. Ale ne moc. Hlavně, aby ty rybí prsty nevoněly jako ryba! Jamie (Food Revolution) má výdrž, několikrát jej vypískaly děti i kuchařky z amerických jídelen, když se jim snažil nabídnout jednoduché lasagne s rajčaty. Tenhle kousek totiž neznají a nehodlají se vzdát svých naučených prefabrikátů se stabilní unifikovanou chutí. No a jejich rodiče zase zajdou do "lepší" restaurace a objednají si populárního lososa, netušíce ovšem, že může jít o tzv. "Frankenfish" (podle hororu o geneticky modifikované strašlivé rybě a také samozřejmě reminiscence na známé umělé strašidlo - Frankensteina), v běžném životě tedy lososa, který roste díky experimentům AquaBounty Technologies dvakrát rychleji než normální ryba. Takže bacha!
 
A nejvýraznější světové trendy roku 2010? V restauracích toužíme ochutnávat hlavně to, co má náš soused (jak přirozené, že?), vyhledávají podniky, kde máte možnost degustovat po malých porcičkách co nejpestřejší nabídku jídel třeba i ze společného talíře. Dále máme rádi fúze - tedy průniky arabské a italské kuchyně, thajské a francouzské, pokud to ovšem někdo umí dobře kombinovat a není z toho matlanina. Milujeme přírodní ingredience a rádi znovuobjevujeme, "obyčejná jídla" jako třeba restovanou červenou řepu na kmíně nebo šestihodinový pomalu pečený bůček s karamelizovaným jablkovým pyré. Vadí nám formálnost, chceme býti uvolněně oblečeni a jídelní lístek má být přehledný, krátký a srozumitelný. Bon apetit!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English