VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Snědl jsem Betlém
2010-12-30, Text: Pavel Maurer
Jsou Vánoce, měli bychom být trochu benevolentnější, velkorysejší a přiznat si, že na naší planetě je při troše dobré vůle spousta skvělých věcí k snědku. Nechci se rouhat, ale i klasické jesličky, nebo jak též říkáme - betlém - potěší nejen naše oči, myšlenky, našeho ducha (v dnech vánočních okouzleně se vznášejícího ve vyšších až nadpřirozených sférách), ale nakonec může tento symbol nejvýznamnějších křesťanských svátků pokoje a míru okouzlit i naše chuťové pohárky. Ne náhodou se objevila nedávno v médiích zpráva, že: "Nejstřeženější z osmdesáti betlémů vlastnoručně vyrobených žáky ZŠ v Holešovicích je ten, který vyrobili z perníku…" Při pohledu na něj sbíhají sliny. Kde kdo by si rád ochutnal. Vždyť vypadá báječně!
 
Myslím, že to není žádný hřích. Naši předkové určitě neměli doma jen dřevěné, papírové či keramické betlémky, ale využívali všech dostupných i jedlých materiálů. Skvělá výstava betlémů v Muzeu Karlova mostu nabízí Ptačí betlém, Africký, gigantický "betlém z kukuřičného šustí" kde jsou zvířata i lidé v životní velikosti a pak pro mne úplný unikát - Rybí betlém vážící i s akváriem 3 tuny. Marie coby kapr, Josef - vousatý sumec a Jezulátko - perla v lastuře. Tři králové: jeseter, okoun, candát. Nedozvěděl jsem se sice, z jakého důvodu byly ryby takto zvoleny, navíc jde o kombinaci ryb živých a ve dřevě vyřezávaných. Je to však velká podívaná a je celkem jasné, že některé součásti jsou k též k jídlu. Vánoce jsou považovány za nejdůležitější svátek i pro nekřesťany, kteří ho spojují se zakončením roku a s trávením času s v rodinném kruhu. Tradice velí, že se schází celá rodina na slavností večeři, jež se skládá z rybí polévky, bramborového salátu s kaprem a během její konzumace se dodržují jisté zvyklosti: prostírá se talíř navíc pro nečekanou návštěvu, případně se ukryje pod talíř mince či šupina. Od štědrovečerní tabule se nesmí nikdo vzdalovat, jinak bude smůla. Jak to vypadá jinde?
 
Lidé v Dánsku si zdobí dům postavičkami skřítků, na stole nesmí chybět husa, kachna, popřípadě vepřová pečeně s červeným zelím jako hlavní chod a dále pak opepřená treska s ředkvičkou, pivní chléb, teplá šunka, hnědé koláčky nebo horká rýže zalitá studeným mlékem. Speciální dezertem je rýžový nákyp se zapečenou mandlí, jejíž nálezce dostane zvláštní dárek. Hlavním chodem sváteční večeře ve Švédsku je sušená treska s bílou omáčkou, dalším tradičním pokrmem je kořeněný chléb s hřebíčky a zázvorem. V Polsku začínají Vánoce večer 24. prosince v okamžiku, kdy se na nebi objeví první hvězda. Sváteční stůl nebo i podlaha se zdobí trochou slámy, která má připomínat, že se Ježíšek narodil ve chlévě. Samotná večeře se skládá z dvanácti chodů symbolizujících dvanáct měsíců v roce. Obvyklý je boršč nebo zelí s houbami. Tradiční vánoční pochoutkou jsou makůvky - rohlíky máčené ve sladkém mléce a obalované v máku. Na Boží hod se peče dlouhá klobása smotaná do kruhů, jejíž délka dosahuje až metr. V Belgii jsou to ryby, mořské plody a plněný krocan. Nejtypičtější pochoutkou vyhrazenou jen pro vánoční tabuli je sladké "vánoční poleno". Jedná se o měkkou, pěnovitou roládu nazdobenou krémem a zvenčí ozdobenou čokoládou tak, že opravdu připomíná poleno. Moje moravská babička, která byla za svůj život nejdále v Bulharsku, dělala tuto roládu pravidelně, říkala jí "kmen", vykouzlila na něm vždy i pár i krémových suků. Na italské vánoční hostině nesmí chybět panettone, typická vánoční bábovka s hrozinkami a kandovanou citrusovou kůrou. Hlavním jídlem bývá jehněčí s rozmarýnovými bramborami a artyčoky. Oblíbený je také úhoř a kaštanové pyré se šlehačkou. V Řecku se podává krůta s kaštanovou nádivkou, mleté maso a piniové oříšky, někdy se peče sele, jehně nebo ryby. Na Havaji prý panuje zvyk pořídit si na Vánoce domů akvárium s ostencem běloskvrnným. Domorodé jméno této ryby je humu-humu-nuku-nuku-a-pua-a. Jestli ji však potom snědí, to netuším.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English