VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Snobové, nebo šílenci?
2010-05-06, Text: Pavel Maurer, Foto: isifa.com
Vylovit mořského ježka alespoň jedenkrát v životě musí každý gastronautKaždý máme nějakou slabost, že? Správný cestovatel, ten si určitě na začátku své kariéry zapsal do notýsku seznam míst, která musí ve svém životě bezpodmínečně navštívit. Nejspíš tam bude mít Velikonoční ostrov, Kiribati nebo sopku Eyjafjöll. Bez toho to prostě nejde. No a pak jsou lidé posedlí jídlem a gastronomií vůbec. Říká se jim gurmáni, gourmeti, foodie či labužníci a gastronauti. Jsou přitahováni jídlem stejně silně, jako astronauti jsou neodolatelně přitahováni vesmírem. Nemohou žít bez toho, aby si alespoň jednou v životě nedali pravý sachr ve Vídni nebo sklenku jednoho z nejdražších vín na světě – Château Petrus ročník 1947. Musí povečeřet v legendární americké restauraci French Laundry nebo španělské El Bulli, kterou proslavila tzv. molekulární kuchyně. Sem je ale třeba si pospíšit, protože majitelé oznámili světu, že poslední šance je příští rok, pak prý zavřou, protože „už je nebaví“, jak mají pořád natřískáno a obsazené stoly devět měsíců dopředu!
 
Ochutnat a zemřít
Redaktoři a různí food kritici, kteří dlouhodobě spolupracují s prestižním britským listem The Guardian, před pár lety dali dohromady seznam TOP 50 bodů, bez nichž by neměl žádný správný milovník dobrého jídla ulehnout na smrtelné lože. Pojďme se podívat, co hýbe světem protřelých vychutnavačů života, a poměřme našimi zkušenostmi:
  1. Aspoň jednou v životě sám rozporcovat kuře. A připravit je k vaření.
  2. Povečeřet v legendární matce všech restaurantů Le Grand Véfour, v níž občas večeřel i Napoleon Bonaparte.
  3. Uvařit si vejce, které před vašima očima snesla slepice. Opravdová.
  4. Vylovit si mořského ježka a sníst jej syrového přímo na pláži s plátkem citrónu.
  5. Nasbírat si houby na smaženici. Ovšem pouze praváky. Hlavně však vědět, co sbírám, aby váš život gourmeta neskončil špatně. (Tento bod je pro našince celkem obyčejný a samozřejmý, není tomu tak v mnoha jiných zemích světa, kde se lidé hub v lese ani nedotknou, protože se bojí.)
  6. Okusit jednou kapří hranolky v restaurantu Šupina v Třeboni. (To je ode mne na zpestření:-))
  7. Pomilovat se na vinohradu. Nemůže to však být ledajaký vinohrad – jen francouzský, moravský nebo toskánský –, ale pouze některý z Velké 5 Bordeaux.
  8. Pojíst nudle udon na japonském ostrově Šikoku ve městě Takamacu, což je pro nudle stejně významným místem jako pro muslimy Mekka. A je třeba u toho hlasitě srkat, aby bylo slyšet, že vám chutná!
  9. Naučit se namíchat správné suché martini. Šest dílů ginu a jeden díl vermutu. Pozor! Více vermutu, a je to jen koktejl. Méně vermutu, a zůstane jen panák ginu. Když tam dáte více zeleniny než jednu olivu a trochu citrónu, máte z toho salát.
  10. Osobně našlapat nohama hrozny na víno v kádi.
  11. Vyčkat brzy ráno v přístavu na řeckém ostrově Lefkas či Ithaka na rybáře a koupit si od něho čerstvě ulovenou chobotnici, pak ji sám uvařit v mořské slané vodě a sníst s bílým chlebem.
Je toho ještě hodně na seznamu správného gastronauta, ale nevěšte hlavu. Pár věcí dokážete i vy.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English