VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Špačkům ryzlink nechutná!
2010-09-16, Text: Pavel Maurer

"Ve víně je pravda,
poví se to snadně.
Kde však chceš ji hledat?
Hledej ji až na dně."
Mikuláš Dačický z Heslova

Na ex jsem do sebe před čtrnácti dny obrátil sklenku čerstvě vymačkaného hroznového moštu z odrůdy Moravský muškát a Irsay Oliver. Nesmazatelná chuťová vzpomínka z dětství, kdy jsme tuto vitamínovou bombu s bratrancem tajně upíjeli v dědáčkově vinohradu na blatnických Roháčích. Nedávné Vinobraní na Pražském hradě mi vše rázem připomnělo. Během víkendu dorazilo do Královských zahrad na 22 000 návštěvníků, kteří v dobrém rozpoložení ochutnali 5000 litrů burčáku a 1200 lahví vína. To je jistě velmi decentní degustace s průměrem 3 deci na hlavu. Voňavý nealko mošt nepočítám. Fascinovaně jsem zíral na repliku historického vřetenového lisu, na němž vymačkali ruční metodou před očima návštěvníků téměř tunu hroznů. Šťávu šlo hned ochutnat. Zážitek! Ochutnat, z čeho se vlastně vyrábí víno! Milujeme a potřebujeme čím dál více podobné autentické zkušenosti, vidět jak vznikají věci kolem nás, že vše pouze tupě nevypadává z automatů, že každý produkt má svůj vývoj, je v něm zúročena lidské práce, zkušenosti a čas.

Jedním z návratů do původních tradic je též výroba bio vína a bio-dynamického vína. Při pohledu na lis z Uherského Hradiště poblíž Míčovny Pražského hradu jsem se rozhodl podělit se o to, co vím. Biodynamická vína jsou vína bez použití jakýchkoliv chemických látek, herbicidů, pesticidů, fungicidů, umělých barviv, selektovaných kvasinek, aromat a ostatních syntetických přídavných látek. Je to jakási nadstavba bio vín. Vinná réva má schopnost vytvářet z vesmírné energie Slunce, Měsíce a hvězd víno zachovávající život. Veškerá síla rostliny je pak předávána hroznům. Víno s takovouto energií daruje člověku životodárnou sílu, osvěžuje a posiluje zdraví člověka (www.biodynamickevino.cz). Jenže je potřeba si též uvědomit, že pro spoustu zákazníků jsou to jen "marketingové žvásty", aby se lépe prodávalo. Jak to tedy je? Na "bio" už jsme si trochu zvykli, ale teď zase biodynamické šarlatánství? Základní rozdíl mezi bio a biodynamickým zemědělstvím je v rovině filozofické a ve  větší přísnosti vůči zachování přirozených - autentických - podmínek. Proto na některých lahvích můžete vidět nálepku "A", znak Autentistů. (www.veltlin.cz), kteří reinkarnují pestrost vinařských regionů naší bývalé "širší" vlasti, tedy podunajské monarchie. V nabídce najdete vína, která připravili originální vinaři z Benátska, Burgenlandu, Slovinska a samozřejmě z Moravy.

Ceny většiny těchto přírodních jsou srovnatelné, nebo jen o něco vyšší než u konvenční produkce. To není hlavní bariéra nákupu. Základní překážkou je nedůvěra, že bio zemědělec podvádí a ošetřuje vinice zakázanou chemií", říká Bohdan Trojak, zakladatel a vůdčí osobnost tzv. Autentistů. Výhodou bio a ještě víc biodynamických vín je fakt, že mají většinou příběh a stojí za nimi výrazná, důvěryhodná vinařská osobnost, což ocení nejen zákazník, ale i sommelier, jemuž se víno lépe nabízí. V roce 2007 – bylo 11 registrovaných biovinařů, v 2008 – 23, v 2009 – 36.

Biodynamické víno Nikolaihof z Wachau bylo oceněno německým certifikátem „Nejzdravější víno na světě“. Možná nevíte, že vinná réva je běžně 15x do roka chemicky ošetřena. Tato vína se distancují od veškerých chemických zásahů. Po napití se člověk cítí lépe než předtím a současně cítí i velmi pozitivní zdravotní účinky na organismus.

Poznámka nakonec. Když jsem nedávno za Vídní v rámci Heurige ochutnával od velmi úspěšného vinaře Wieningera bio-dynamické víno stříkané směsí fenyklu, mědi a heřmánku a dynamizované vodou s homeopatickými krystaly, malinko si posteskl, že ptactvu chutná především pinot a zweigelt, ryzlink je pro ty opeřené potvůrky moc kyselý...

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Buď je otevírání vína a jeho pití obřadem, blažeností anebo není ničím.
Miroslav Horníček
Top
English