VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: „Svíčková story“
2009-09-03, Text: Pavel Maurer, Foto: Isifa.com

Udělal jsem amatérskou chybu! V těch nejparnějších dnech minulého měsíce mě totiž nenapadlo nic lepšího, než si všude k obědu a večeři objednávat svíčkovou na smetaně z povinnosti, tedy abych ji mohl degustovat a dokončit tento článek.

Restauraci, kde vaří skvělou svíčkovou, naše národní jídlo, Pavel Maurer nenašelNe že bych svíčkovou neměl rád (konečně mezi své kulinářské šlágry ji řadí asi 75 % obyvatelstva této země), ale v takovém horku se to opravdu moc nehodí. Léto je doba lehčích jídel, všelijakých salátů, ryb, grilovaného kořeněného masa – ale poctivě připravená svíčková na smetaně – to je fakt těžká bomba do žaludku! A přece je to asi naše národní a jedinečné jídlo, možná nejcharakterističtější pro celé Česko. Alespoň takto nedávno rozhodl nejprestižnější orgán – AHR (Asociace hotelů a restaurací) – po hlubokém prozkoumání terénu, dlouhých cechovních debatách a konzultacích, že se prostě nebudeme přetahovat s Bavoráky o knedlo zelo, s Maďary o guláš a Vídeňáky (nebo snad Tyroláky?) o řízek, a rozhodl se jednoznačně. Tak jako špagety či pizza jednoznačně patří k Itálii, rýže k Číně, pálivá paprika k Maďarsku či tacos k Mexiku a šneci k Francii – i my Češi toužíme po své gastronomické výjimečnosti a tradiční pochoutce. Je to svíčková omáčka. Můj soukromý průzkum trval několik měsíců. Ochutnal jsem drahé i laciné svíčkové v luxusních restaurantech i „na stojáka“ a dělal si poznámky, abych vám mohl sdělit, kde byla nejlepší. Stála mne například: 40 Kč v bufetu na Praze 1 (pálila mne pak žáha) a 105 Kč v Přerově (přesolené) a také 340 Kč v jednom nóbl hotelu (mimochodem rozvařené karlovarské knedlíky). Byly i dobré podniky, ale ne špičkové! Takže nic nečekejte, utratil jsem spoustu peněz, a stejně neřeknu, kde je nejlepší, protože to nevím. Pokud by za mnou zítra přijel Jamie Oliver a chtěl by zajít na nejlepší svíčkovou, tak si budu drbat hlavu. Fakt nevím ... Je to asi ještě před námi, ale pořád tu nemáme zavedené podniky, kam se jde na něco-něco! Jako že nejlepší suši mají v ...?, nejlepší steaky v ...?, nejlepší domácí pastu ve městě ...? nejlepší svíčkovou ...? Ale to je přece ten úspěch gastronomie, že lidé vědí, že se někde dobře vaří, že tam čepují dobré pivo, a pak už řeší ty vychytávky, ... tam mají ale takový pečený kolena, že stojí za to jet přes celé město! Toho je velmi třeba – získat body na detailech, pak se s tím pochopitelně svezou i ostatní jídla. Důležité je, že máme zaručenou tutovku pro hosty. Takže – já hledám dál. Očekávám nějaké tipy.

Tutový recept od nejpovolanějších je na: www.czechspecials.cz/specialita/svickova-na-smetane. Jinak nevím, jak v EU, ale u nás chutná ještě lépe, když je den odleželá!

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English