VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Svíčková Story IV
2010-04-22, Text: Pavel Maurer, Foto: Pavel Maurer

Kde a kdo vaří nejlepší?Svíčková na smetaně pořád táhne! Nedá mi to, musím se vrátit k tématu, které jsem na těchto stránkách několikrát otevřel před necelým rokem. Vaše reakce byly bláznivé, rychlé, konfrontační, a hlavně nejsilnější ze všech, co jsem kdy obdržel. Bůh ví, zda je to skutečně tou neodolatelnou přitažlivostí „našeho typického národního jídla“?

Fakt vás to tak zajímá?
Identita svíčkové je oficiálními orgány a cechovními představiteli kuchařů a gastronomů potvrzena. Czechspecials.cz ve svém programu podporují rozvoj lokálních a krajových specialit na plné pecky a kuchaři v celé republice se snaží. Tedy ti osvícení.

Co jste napsali Vy – čtenáři RX? Jak jste mne povzbudili, když jsem tvrdil, že tu nejlepší svíčkovou pořád nemohu najít? Tak namátkou: „Přečtení Vašeho sloupku o svíčkové mi potvrdilo mou domněnku, že uvaření dokonalé svíčkové nelze ,naplánovat‘, ale je nevysvětlitelným úkazem. I moje maminka, když uvařila tu ,nejlepší‘, říkala: ,Nevím, čím to je, ale dneska se mi povedla!‘ A je pravdou, že většinou jsme doma jedli pouze tu dobrou, jakou například dělají v restauraci U Kastelána v Brně. Proto doporučuji dále nehledat, ona se někde ,zničehonic‘ ta nejlepší sama zjeví ... A Jamie Oliver by ji stejně nedocenil.“ (J. S.)

Další dopisy...
„Zasílám Vám svůj tip, když jste si o něj v Reflexu řekl. Nejlepší ,hospodská‘ svíčková mého života je zaručeně v Telči v restauraci Na Kopečku. Doporučuji všemi deseti! Obsluha řádně nerudná, prostředí bývalé závodní jídelny a ceny jako před dvaceti lety. Porce tak velké, že obyčejně vystačí s klidem pro dva strávníky. Největším nebezpečím jsou schody před hospodou, ze kterých se s plným a kulatým břichem dobře kutálí dolů. Někdy se stavte a sám uvidíte.“ (V. K.)

A pak už jde trochu do tuhého: „... Skvělou svíčkovou vaří v restauraci Armonia na zámku v Brandýse nad Labem a skutečně podle mého názoru nemá konkurenci. Kuchyně je v této restauraci na vysoké úrovni, jen zatím servis maličko někdy drhne. Toho jsou si ale majitelé vědomi a pracují na doladění.“ (Z. S.)

Něco také z Moravy: „Přečetla jsem si Váš povzdech nad marným pátráním po nejlepší svíčkové v restauracích (v tom horku – opravdu smekám) ... (to jako komentovala, že jsem tehdy navštívil během nejteplejšího letního měsíce asi 30 svíčkových restaurací). I když na svíčkovou dostanu chuť opravdu málokdy, tak ji mám zafixovanou s restaurací Valoria v Brně, kde ji dělali trochu jinak včetně způsobu servírování, kdy na talíři bylo jen maso decentně přelité omáčkou a pár knedlíků, zbytek omáčky a případně knedlíků podávali zvlášť – neměla jsem pocit, že knedlíky vypadnou z talíře (pokud se neutopí v omáčce), navíc omáčka byla bez smetany nebo jí bylo opravdu minimum (nevím, jestli to pak splňuje kritéria té správné české klasiky ...).“ (M. B.)

To vše jste mi psali před rokem. Také na Internetu: „Fuj papiňák!“, „Maso pouze dušené spolu se zeleninkou“, „Špikování žádnou podešev nezachrání“, „Domácí brusinky a jeřabiny“ ...

Tak já to téma znovu otevírám – je to opravdu to naše? Jsme schopni je přesně pojmenovat a říci, kde je nejlepší. Dostaneme jednou od Francouzů michelinskou hvězdu za svíčkovou?

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Popíjej staré víno, chceš-li vesele stárnout.
Latinské přísloví
Top
English