VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Svítící hovínko
2010-10-21, Text: Pavel Maurer

"Rozumný člověk se přizpůsobuje světu, nerozumný se usilovně snaží přizpůsobit svět sobě. Proto je všechen pokrok závislý na člověku nerozumném."
George Bernard Shaw

Kolikrát myslíte, že se musí slepice vykakat, aby se vám doma rozsvítila žárovka? No já vám to přesně neřeknu, ale každopádně jsem si osobně ověřil, že to jde. Poblíž křivoklátských lesů jsem v nenápadné vesničce navštívil krásně natřenou a spořádanou slepičárnu, která současně s produkcí kuřat vyrábí z bioplynu elektrickou energii - a ta zpětně plně zabezpečuje provoz celého areálu. Klasický uzavřený cyklus, který potěší nejednoho ochránce přírody či propagátora obnovitelných zdrojů. Pro pořádek: Definice obnovitelného zdroje podle českého zákona o životním prostředí je: „Obnovitelné přírodní zdroje mají schopnost se při postupném spotřebovávání částečně nebo úplně obnovovat, a to samy nebo za přispění člověka. Obnovitelnými zdroji se rozumí obnovitelné nefosilní přírodní zdroje energie, jimiž jsou energie větru, energie slunečního záření, geotermální energie, energie vody, energie půdy, energie vzduchu, energie biomasy, energie skládkového plynu, energie kalového plynu a energie bioplynu." Tahle slepičárna, spíše kuřárna (:-))), protože produkuje 22 denní kuřata určena k rychlé další spotřebě však je pro mne, byť kuřata raději moc nejím, velmi přitažlivým příkladem jak lze šetřit zdroje. Osvícený producent-zemědělec se prostě rozhodl pro moderní výrobu. Při jednání o dotazích z EU a s našimi příslušnými schvalovacími úřady mu sice vypadalo pár vlasů, ale nyní je vítěz a je hoden cti. Kolem slepičárny má pole, z nichž získává obilí a kukuřici, které nezbytně potřebuje a nemusí je dovážet zdaleka. Šetří dopravu, silnice, naftu, lidi. Neustále se hromadící tuny slepičinců, kuřinců, prostě nevábně zapáchajících exkrementů smíchá s kukuřicí či dalšími ingrediencemi a nechá kvasným procesem v poměrně designově efektním tubusu vytvořit bioplyn. Ten už pak rozhýbe další poměrně technicky jednoduché mechanismy a elektrická energie je na světě. Velín této přírodní minielektrárničky je digitální, plně automatický, takže slepičárna a výroba bioplynu fungují prakticky bez permanentní přítomnosti člověka. Člověk dorazí do slepičárny občas, aby zkontroloval, zda se slepicím daří, zda mají dost krmení, vyčistil jim obří kurník, přesunul hovínka do nádrže, trochu je promíchal. Slepičky si pak už prostřednictví této své vlastní elektřiny "zdarma" mohou samy sobě přitopit či rozsvítit, aby jim nebylo smutno. Pokud dojde k výpadku čehokoli - automat zatelefonuje a člověk přispěchá. Slepičárna se stala prakticky samostatným uzavřeným celkem, který produkuje nezávisle na okolí, minimalizuje vstupní náklady a její produkce nemá žádný výrazně neblahý vliv na okolní svět. Pokud se smíříme s tím, že když se zatočí vítr, pošlou slepice do okolí trochu svého typického parfému. Ale upřímně - je to příjemnější než si šluknout na mostě nad dálnicí D1.

Nemohu v této souvislosti nevzpomenout na moji babičku Aničku, která když vařila některou ze svých slepic na paprice, dokázala na uhlových kamínkách o rozměru plotny 30x30 cm úsporně připravit oběd pro šest osob a to tak, že spodní kastróly svou párou ohřívaly ty horní, protože se jich tam už víc prostě nevešlo a všechny součásti oběda musely být rozhodně stejně teplé. Ona nešetřila otopem, ale prostě neměla větší kamna a tak musela při vaření různě improvizovat využít každou maličkost a tím vlastně šetřit. Večer pak při hovoru se sousedkami seděla na lavičce "před naši" (myšleno před naším domem) a nožem rozkrajovala sirky podélně napůl a vhazovala do sklenice, aby z jedné sirky vznikly dvě a mohla škrtnou dvakrát. Tehdy ještě byla síra natolik konzistentní, že se při rozříznutí dřívka neodloupla. Dnes to už opravdu nejde. Síra není co bývala a sporák se vlastně také zapaluje kdečím.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English