VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Taste-Waste 1
2015-12-13, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

vadí mi plýtvání. Nemám rád, když se někde zbytečně svítí, je mi líto, když ze špatně utaženého kohoutku kape pitná voda a může mne trefit šlak, když sám zapomenu v lednici jogurt nebo šunku a potupně je pak musím vyhodit do popelnice!

 

Mrhání surovinami i hotovým jídlem mne hodně trápí a proto jsem před týdnem poprosil několik skvělých kuchařů, jestli mi můžou prozradit nějaké svoje nápady a fígle - jak oni - ve svých prestižních restauracích - pracují s ingrediencemi, které často my - obyčejní lidé - považujeme za nezpracovatelný odpad.

 

Tak například jeden z nejtalentovanějších moravských kuchařů - Michal Göth připravil - "Hovězí vemínko s okurkovou omáčku a tvarohovo-houskovým knedlíkem". Vemínko bylo dříve běžnou surovinou, na níž najdete recepty v některých starých kuchařkách. Dnes běžně končí v krmivech pro zvířata, a to je velká škoda. Vemínko je velmi jemná žláza, která nemá nepříjemnou čpavost vnitřností. Navíc se jedná o skutečně nízko-nákladovou surovinu (pro vaši představu - kilo stojí asi 3 koruny) a Michala velmi mrzí, že se nepoužívá třeba v levných menu pro dělníky, kteří se potřebují najíst něčím, co má hmotu a zároveň je jemné a chutné. Vemínko je určitě surovina, která se může vrátit na každodenní stůl. 

 

Další slavný šéfkuchař - Pavel Sapík zase připravil "Mraženou pralinku z celé žluté mrkve zalitou čajem z přezrálých rajčat". Nevím jak vám? Ale mně to zní jako rajská hudba. Osvícený kuchař použil zbytky z nastrouhané žluté mrkve, tedy to, co zbylo z přípravy fresh džusu a zpracoval vše do kuličky, která je obalena ve zlatém prášku. Čaj - jakožto zálivka - pochází ze slupek z přezrálých rajčat. Vše je 100% přírodní, bez přídavku soli, cukru, či jakéhokoliv dochucovadla. Chutná výborně a na pohled vypadá přitažlivě!

 

Tak, vážení posluchači, až budete příště, stejně jako já, díky své nepozornosti nebo neznalosti, vyhazovat nějakou potravinu do koše - zamyslete se, jestli ji nelze ještě nějak netradičně využít? A já slibuji, že vám zase příště prozradím nějaké další tipy od těch nejkreativnějších šéfkuchařů.

 

Krásný víkend - a prosím vás - "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English