VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Reflex: Vivat Brunch!
2011-01-20, Text: Pavel Maurer
Několik let poté, co do Českých zemí „vtrhla“ Sametová revoluce, začala se zvolna měnit i místní gastronomie a stravovací zvyklosti. Lidé pomalu zjišťovali, že kromě guláše, knedlo-zelo-vepřo a svíčkové existuje třeba pasta, rýžové nudle, chobotnice, enchilladas, šneci, žáby, a, žel, i hamburgry.
 
Výraz „brunch“ (něco mezi pozdní snídaní a obědem, vznikl podle některých slovníků jako nedělní strava určená především newyorkským flamendrům, kteří vyspávali po sobotním večírku a když se konečně dostali k jídlu, tak už jim nestálo zato snídat a doba oběda bylo ještě daleko). V naší zemi je brunch stále spíše záležitostí cizinců, expatriotů a bohatých domácích obyvatel. Přitom málokdo si uvědomuje, že mnohdy nejde vůbec o finančně náročnou záležitost. Brunch vznikl ze slov breakfast + lunch. V Evropě se z neznámých důvodů přesunul začátek brunche ve většině restaurantů a hotelů až na 12 hodinu. Rozhodně pochybuji, že se třeba v Praze vyskytuje procentuálně méně „nočních ptáků“ než v kterémkoli jiném městě na světě, ba naopak, a ani si nemyslím, že by ráno vyspávali déle, ale je to prostě tak, že se zde stal brunch namísto pozdní snídaní spíše pozdním obědem, který se často protáhne až do odpoledních hodin. Prostě se nám časově posunul trochu jinam – ale to nic nemění na věci, že je populární, lidé jsou většinou velmi uvolnění, užívají si víkend, jedí pomalu, hodně, vyprávějí si historky, pijí, mají se dobře.
 
Každý restaurant má své zvláštnosti. Ve Francouzské restauraci Art Noveau v Obecním domě mají pravidelný Jazz Brunch, který svou rozmanitostí plně odpovídá bohaté architektuře secese a ještě vám k tomu zahrají! V hotelu Corinthia Towers se bezesporu nacházel (bohužel už ne!) nejlepší brunch pro rodiny s dětmi (Very Important Kids. Namísto V.I.P. zde maji V.I.K.) a pokaždé měnilo téma – od „Pirates Brunch“, přes „Ice Age“ až po „LEGO Brunch“, byly zde hlídačky dětí, speciální dětská menu a hory jídla pro dospělé. Skvělý je brunch též v restauraci La Rotonde v hotelu Radisson Blu, kde čaruje talentovaný chef Roman Paulus. Velkou peckou na trhu je jistě to co nyní představuje šéfkuchař Jíří Štift v exoticky laděném hotelu Mandarin Oriental - totiž Dim Sum brunch. Tyhle jemné, většinou z jemného až "nadoblačného" rýžového těsta vykouzlené knedlíčky plněné krevetami, kuřetem, zeleninou atd. jsou unikátní příležitostí si vyzkoušet jednu z typických asijských specialit tak jak je v Hong Kongu nastudoval jeden z našich nejlepších kuchařů.
 
Je to zhýralé, co myslíte? Flákat se o víkendu v nějaké luxusní restauraci, cpát si nejméně tři hodiny břicho všelijakými laskominami a jen tak bezbřeze konverzovat o nesmrtelnosti chrousta? Nespěchat, protože je volno a většinou na brunchi je něco zdarma, třeba pití, jídlo pro děti, těstoviny, dezerty, doprovodný program (podle nápaditosti restauratéra). Je to ovšem důležitý moment, který vezměte v potaz, až se budete zamýšlet, zda zaplatíte těch 300 nebo 1300 na osobu. Někdy se to vyplatí, jindy může přijít zklamání. I když většina restaurací tvrdí, že brunch je pro ně v podstatě prodělečný podnik, který pořádají hlavně proto, aby nalákali další klienty do svého podniku a aby uspokojili přání svých stálých hostů. Díky Bohu, že mají naši restauratéři stále tak široké srdce a upřímný přístup k rozvoji charitativní gastronomie.

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English