VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
HN - Proč ne?!: Za korejským tajemstvím na Žižkov
2008-10-24, Text: Pavel Maurer, Foto: Marek BARTOŠ

Tereza VRÁNKOVÁ má dvě české vysoké školy, postgraduál z Francie a obdobu titulu MBA z Vídně, hovoří pěti světovými jazyky, má handicap 10,0 (golfisté tvrdí, že je to dost dobré) a dvanáct let se věnovala běhu 400 metrů přes překážky. A to není všechno, také se s ní skvěle stoluje a povídá. Je pořád o čem.

Maurer, Vránková

Při sklence teplého saké mi Tereza Vránková přiznává, že poprvé v životě ochutnala alkohol zrovna se mnou – před patnácti lety v baru hotelu Ambassador na Václavském náměstí. Utekli jsme tenkrát z nějakého nudného firemního večírku, jenž tam právě probíhal. Tereza byla vážná i veselá a já světácky objednal láhev »bohemky«, aniž bych se trápil, kolik mě v tomto luxusním podniku bude stát, ale hlavně aniž bych tušil, že je to pro Terezu premiéra. Tehdy, v jejích devatenácti letech, jsem jí to samozřejmě ani náhodou nevěřil. Myslím, že v dnešním věku mám však právo být dodatečně překvapený a mohu si vlastně pokládat za čest, že jsem přispěl malým dílem k jejímu gastronomickému rozletu.

Po letech spolu sedíme v poměrně zavedené korejsko-japonské restauraci Hanil, kterou si milovnice sushi vybrala bez váhání. Před námi na stole leží hromada jídla, které Tereza dokonale zná, nicméně pořád chce ochutnávat, testovat a zkoušet. Je štíhlá, a přitom sní, na cokoli si vzpomene. Má skvělý metabolismus.

Po aperitivu saké číšníci automaticky přinášejí malý, lehce pikantní salát kimči – korejský národní pokrm z nakládané a kvašené zeleniny, který se může objevit kdykoli mezi dvanácti různými přílohami, jež se během tradičního jídla podávají. Kimči má stovky různých variant, rodiny i restaurace si jej připravují po svém. Základem jsou však čínské zelí, bílé ředkvičky, okurky, sůl a koření, které představují zpravidla mleté červené chilli papričky, zelená cibule, česnek, zázvor a nakládané rybí omáčky.

Posléze Tereza zkušeně objednala skvělou polévku z mořských řas a jako hlavní chod jsme si společně dali velký talíř sushi, sashimi, maki set (losos, úhoř, krevety, kaviár, mušle, krab) a k tomu navrch california maki. Mladá manažerka přitom utrousila, že její matka-lékařka tvrdí, že syrové ryby jsou největším strůjcem potenciálních zdravotních průšvihů. A pak jen tak mimochodem dodala, že člověk prostě musí vědět, kam na syrové ryby má jít.

Vše jsme zapili poměrně nezajímavým bílým vínem Soave Classico, i když mě Tereza předem upozorňovala, že v této restauraci na víno nikdy neměla moc štěstí. Na závěr přišel kompot z liči (ovoce původem z jižní Číny s vysokým obsahem vitaminu C) a zmrzlina ze zeleného čaje.

V poledne je v této restauraci na rozhraní pražských Vinohrad a Žižkova téměř plno, byť podnik nepatří k nejlacinějším. Ryby a mořské plody však ve vitrinách vypadají velmi čerstvě, a když kuchaři připravují vaše porce, vidíte jim přímo pod ruce. Navíc bylo jídlo výborné. O Korejcích se občas tvrdí, že jsou lepší kuchaři než Japonci, což jistě rádi slyší. Nemyslím si, že by to bylo tak jednoznačné, ale když jsem jedl v této zemi před mnoha lety v malé vesnici domácí nakládané červené kapradí a nejrůznější rýžová želé, byl jsem ohromen, co vše chutného se dá z plodů země vytvořit.

Tereza Vránková je velmi usměvavá, a i když to nedává okázale najevo, je velmi precizní. Přišla o tři minuty později, ale nezapomněla se omluvit, a všimla si špatných sklenek na bílé víno na stole. O sobě říká, že vaří obstojně, ale v podstatě jen »z donucení«, protože ve volných chvílích hlavně sportuje. Pokud jí to ovšem dovolí práce šéfky marketingu v telekomunikační společnosti GTS Novera, kde je její pracovní náplní zadávání reklamních kampaní, budování značky, tvorba PR a marketingové komunikační strategie se zaměřením na firemní klientelu. Terezu jsem potkal před lety v ateliéru Jadrana Šetlíka, kdy si během studií přivydělávala jako modelka pro reklamu na automobily Mazda. Po škole ji bylo možné nějakou dobu potkávat poblíž Václava Fischera v době největší slávy CK Fischer, když vedla jeho štáb během předvolební kampaně. Nyní je již několik let pohlcena světem telekomunikací.

Práce v komunikační firmě znamená, že svým způsobem usnadňujete lidem a světu vzájemně se sbližovat, poznávat se, předávat si informace. S Terezou jsme se však shodli, že jistou nekomunikativnost zaměstnanců korejsko-japonského podniku plně respektujeme a vlastně se nám líbí. Je to milá daň za originalitu prostoru.

Korejci a Japonci většinou odmítají (alespoň se tak tváří) hovořit jinak než po jejich. Bůh ví, zda je to tím, že prostě nechtějí mluvit česky, jako to umějí vietnamští prodavači, kteří se rychle naučili našemu složitému jazyku, nebo je to součást nějaké tajemné hry vzdálené naší mentalitě. Prostě nechtějí mluvit, asimilovat se, jsou spokojeni ve svém světě a díky tomu nabízejí naprosto autentický zážitek nejen v oblasti kulinární, ale i celkové atmosféry. Ta v Hanilu funguje dobře.

 

Předkrm

SALÁT KIMČI – podává se automaticky ke každému jídlu a jeho přípravu si každá restaurace i korejská rodina pečlivě hlídá.

POLÉVKA Z MOŘSKÝCH ŘAS

SALÁT KIMČI

POLÉVKA Z MOŘSKÝCH ŘAS

 

Hlavní chod

SUSHI, SASHIMI, MAKI SET (losos, úhoř, krevety, kaviár, mušle, krab)

CALIFORNIA MAKI

SUSHI, SASHIMI, MAKI SET

CALIFORNIA MAKI

 

Dezert

KOMPOT Z LIČI

ZMRZLINA ZE ZELENÉHO ČAJE

KOMPOT Z LIČI

ZMRZLINA ZE ZELENÉHO ČAJE

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Láska je omáčka, která teprve dá každému masu chuť.
Francouzské přísloví
Top
English