VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Zápisník zahraničních zpravodajů II.
2017-07-02, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,
již neuvěřitelných 60 let posloucháte o víkendu na vlnách Českého rozhlasu - unikátní magazín: Zápisník zahraničních zpravodajů. Nejzajímavější postřehy z blízkých i dalekých zemí připravují stálí reportéři, novináři a spolupracovníci rozhlasu! Většinou si pamatujeme jejich hlasy, neznáme však jejich obličeje, a to, co vůbec netušíme - je - co jim vlastně na těch zahraničních štacích chutná? Poprosil jsem proto některé zpravodaje, aby mi napsali, co jedí, když mají klidnou chvilku a čím se živí, když jsou v poklusu?

Pařížský zpravodaj Jan Šmíd píše: “Přestože miluji francouzskou gastronomii a dělám i reportáže o restauracích a víně, je naprosto výjimečné, že bych si mohl dovolit stolovat třeba dvě hodiny přes oběd. Pokud se to mimořádně podaří, dávám si nejčastěji rybu a to - tresku. Z Bretaně denně ve čtyři ráno odjíždějí kamiony směr Paříž - cesta z moře na stůl je tedy pro rybu opravdu krátká. Mám rád také ústřice a naprosto miluji foie gras (husí játra). V království baget zpravodaj bagety nesnídá - dává si bezlepkový chleba a hlavně tři vajíčka od slepiček, které vyrostly na čerstvém vzduchu. Největší potěšení pro mé děti, říká Jan Šmíd, je společná večeře, milují typicky francouzské jídlo - sushi!”

Naproti tomu - londýnský zpravodaj Jiří Hošek přiznává, že jeho celá rodina si na dobrém jídle dost zakládá. “Jen asi jednou za 10 dní máme studenou večeři, jinak se u nás pokaždé vaří. Je tu pár společných jmenovatelů, co mají všichni rádi, jako je třeba prosciutto crudo nebo jamon serrano/iberico, pro které se u dětí vžil výraz "tahavá šunka." Ta nesmí v lednici chybět. Manželka začala dětem dělat oběd i do školy, protože blafy ve školní jídelně překročily podle dětí únosnou mez. Stejně u nás v rodině "frčí" sushi, které je tady v Británii mnohem dostupnější v porovnání s cenami jiných potravin. Určitě víc, než v Česku, jíme jehněčí. Pravidelně kupujeme celou chlazenou jehněčí kýtu, která vyjde za rozumný peníz. Na rozdíl od mnoha jiných rodin v Británii jsme nepropadli kouzlu opěvované indické kuchyně.  Když mám v práci honičku, snažím se mít v tašce vždycky nějakou cereální tyčinku nebo tabulku čokolády, coby balíček SOS. Když jsem ve městě a nestíhám pořádné jídlo, zvykl jsem si chodit do řetězce s naturálními a bio potravinami: Pret-a-Manger na tuňákovou bagetu s okurkou.
Tak tolik malá inspirace od zahraničních zpravodajů Českého rozhlasu, až třeba pojedete na dovolenou do Paříže nebo do Londýna.

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Muži se v lásce často chovají jako v restauraci. Objednají si jídlo podle jídelního lístku a potom šilhají na sousedův stůl.
Anonym
Top
English