VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Taste Waste

Taste-Waste Nápady Radiožurnál - Nejsem plýtvák! Radiožurnál - Glosy Pavla Maurera Apetit Amuse bouche na vyhlášení TOP 10 Grand Restaurant 2016 Spolupracujeme Grand Restaurant Festival - Recepty facebook Grand Restaurant Instagram Grand Restaurant Vaše tipy

„Od semínka až po hovínko... a pořád dokola“

 

Taste-Waste logo

 

 

 

Klikněte do obrázku a vyberte si kam se vydáte!

Mapa stránek Taste Waste

Grand Restaurant Festival - Recepty     Amuse bouche na vyhlášení TOP 10 Grand Restaurant 2016      Apetit     Radiožurnál - Nejsem plýtvák!   Radiožurnál - Glosy Pavla Maurera

 


 

Pomozte nám šířit myšlenku „taste waste“ neboli „vyzkoušej/ochutnej to, co jsi zvyklý vyhazovat“

 

 

CO NÁM VADÍ?

 

 

 

Plýtvání ve všech fázích potravinového řetězce:

  • Celosvětově nekontrolovaná zemědělská nadprodukce
  • Hromadící se potravinový odpad
  • Nevědomost v oblasti recyklace
  • Plýtvání pitnou vodu
  • Supermarkety, které odmítají tzv. křivou (tedy esteticky nevyhovující) zeleninu a ovoce 
  • Příliš velká balení surovin, která člověka nutí nakupovat víc než skutečně potřebuje
  • Nepřiměřené porce v restauracích vedoucí k přejídání
  • Mrhání částmi surovin, které naši šetrní předkové dokázali dále využívat
  • Záměrné zatajování nebo nedostatečné poskytování informací ohledně plýtvání

 

KDO JSME?

 

Dlouhodobě se zabýváme hledáním a hodnocením nejlepších a nejzajímavějších restaurací. Není nám lhostejný chov zvířat, pěstování surovin, vznik potravin – celý proces od prvopočátku až po konečnou spotřebu a recyklaci, tak aby byl logicky uzavřen celý přírodní cyklus s ohledem na naši planetu.

 

 

CO PRO TO DĚLÁME?

 

Od roku 2013 pravidelně prezentujeme v našem průvodci restaurace, které používají farmářské a bio produkty. Na našich food festivalech vždy prosazujeme myšlenku zařazení lokálních a sezonních surovin do portfolia restaurací i producentů potravin. Podporujeme malé a potřebné skupiny lidí, kteří stejně jako my prosazují rozvoj gastronomie ohleduplný k naší planetě, ale nemají dostatek finančních prostředků a stabilní zázemí.

 

 

 

KDO JSOU NAŠI PARTNEŘI?

  • Bezobalu
  • Kokoza
  • Na ovoce
  • Zachraň jídlo
  • Sanjiv Suri (Zátiší Group)

 

 

RADY – PORADY

  • Mysleme na zvířata kolem nás.
  • Nevylévejme zbytečně do kanalizace to, čím se dá zalévat zahrada (např. uvařená voda od špaget).
  • Snažme se zpracovávat to, co nám zbude v ledničce či ve spíži, často to vede k novým kreativním receptům.
  • Nenakupujme víc než jsme schopni sníst, dejme přednost čerstvosti a kvalitě nad kvantitou.
  • Třiďme odpad a kompostujme (jde to i v paneláku!), zabere to minimum času a ulehčíme planetě.
  • Rozlišujme pojmy „minimální trvanlivost“ a „datum expirace“, není to totéž!
  • Važme si pitné vody a šetřeme jí, jednou tady možná už vůbec nebude.
  • Nevyhazujme povadlé ovoce a zeleninu, dá se zpracovat tepelně či v odšťavňovači.
  • Buďme v souladu s přírodou, respektujme její zákony a mysleme na budoucí generace.

 



 
Copak jestli je to zdravý, na to lidi kašlou, lidi mají rádi, když je to hlavně dobrý, pak řešej až, jestli je to zdravý…
Zdeněk Pohlreich
Top
English